Te kotlety bez mięsa nie mają sobie równych. Wystarczy kalafior i podstawowe składniki, by je zrobić
Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo. Idealnym urozmaiceniem codziennego menu są chrupiące kotlety z gotowanego kalafiora, które wyśmienicie smakują z ziemniakami i warzywną surówką. Kotlety z kalafiora możesz także podawać na zimno, jako dodatek do kanapek i tortilli oraz serwować w bułce, jak burgery. To także przekąska idealna na imprezę. Wyrazisty smak kotletów dobrze komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami, świeżym i kiszonym ogórkiem oraz różnymi dipami np. sosem czosnkowym i ketchupem. Ja najbardziej lubię jeść je na ciepło, dlatego są u mnie najczęściej serwowane w porze obiadowej.
Jak zrobić kotlety z kalafiora?
W moim przepisie do zrobienia kotletów wykorzystuję kalafior gotowany w wodzie z mlekiem, ponieważ wtedy warzywo to ma delikatniejszy smak. Ale możesz też ugotować kalafiora tradycyjnie w osolonym i osłodzonym wrzątku. Dodatek cukru sprawia, że kalafior smakuje lepiej.
Przepis: Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży kalafior
- 2 szklanki mleka
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 2 jajka
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Do panierowania i smażenia:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kalafioraKalafior podziel na różyczki, usuwając twardą łodygę i liście. Różyczki kalafiora przełóż na sitko lub durszlak i przepłucz pod bieżącą wodą.
- GotowanieW garnku zagotuj 2 szklanki mleka z dodatkiem 2 szklanek wody. Dodaj cukier, 1/2 łyżeczki soli oraz różyczki kalafiora. Gotuj warzywo na średnim ogniu do momentu, aż będzie ugotowane al detne – około 5-7 minut, w zależności od wielkości różyczek. Ugotowany kalafior przełóż na sito lub durszlak i pozostaw do ostygnięcia.
- KrojenieCebulę szalotkę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- SmażenieRozgrzej patelnię. Dodaj klarowane masło i zeszklij cebulę szalotkę. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodaj połowę posiekanego szczypiorku i smaż jeszcze 1 minutę. Wyłącz gaz i pozostaw usmażone warzywa do przestygnięcia.
- Łączenie składnikówRóżyczki kalafiora drobno posiekaj lub ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj zawartość patelni, 2 całe jajka oraz posiekany koperek. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Masa powinna mieć zwartą konsystencję. Jeżeli jest zbyt rzadka, to możesz dodać 1 łyżkę bułki tartej, kaszy manny lub mielonego siemienia lnianego. Dopraw masę na kotlety z kalafiora solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie i panierowanieNa płaski talerz wysyp bułkę tartą. Z powstałej masy formuj podłużne kotlety. Każdy kotlet starannie panieruj w bułce tartej.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z kalafiora partiami na średnim ogniu. Kotlety są gotowe, gdy mają złoty kolor i chrupiącą skórkę.
Kotlety z kalafiora podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem np. ziemniaków z wody oraz sałatki z pomidorów. Chrupiące kotlety z kalafiora doskonale smakują również z dodatkiem pieczywa.
Przydatne wskazówki do przepisu na kotlety z kalafiora
Jeżeli masz mało czasu i nie chcesz czekać, aż kalafior się ugotuje i ostygnie, to możesz przygotować kotlety z kalafiora w wersji ekspresowej. Pozbawiony łodygi i liści kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij w mikserze kielichowym – otrzymasz tzw. ryż z kalafiora. Rozdrobnione warzywo przełóż na ciepłą, suchą patelnię i smaż 3-4 minuty, aż zmięknie. Do podsmażonego kalafiora możesz dodać usmażoną cebulkę z czosnkiem i szczypiorkiem oraz pozostałe składniki. Z tak przygotowanej masy kształtujesz kotlety, panierujesz i smażysz zgodnie z powyższym przepisem.
Najlepsze kotlety z kalafiora wychodzą, gdy warzywo jest ugotowane al dente. Długie gotowanie kalafiora sprawia, że masa na kotlety staje się wodnista.
Masę na kotlety możesz przyprawić zgodnie z własnym uznaniem np. oregano, majerankiem, kminkiem, mieloną papryką, świeżą papryczką chili, natką pietruszki, kolendrą, ziołowym pieprzem lub gałką muszkatołową.
Doskonale smakują również kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz brokułów.